Toolkit autodelen
>
>
> Vaste plek vs. vrije plek
Verschillende vormen van autodelen dienen een ander nut voor gebruikers, hebben verschillende effecten en gevolgen voor het gebruik van de openbare ruimte.
Vaste plek (station based floating)
- ‘Station based’ autodelen vraagt om een vaste plek voor een specifieke aanbieder, kenteken en mogelijk ook laadpaal link naar vormen. De rit begint en eindigt altijd op dezelfde vaste plek.
- Ook voor andere vormen van autodelen kan een vaste plek een goede oplossing zijn. Denk voornamelijk aan deelauto’s die vaak gebruikt worden, zoals deelauto’s van (buurt)coöperaties en peer-to-peer auto’s die veel worden verhuurd en automatisch te boeken zijn.
- Voordelen van een vaste plek:
- Voor de meeste gebruikers is de beschikbaarheid een van de belangrijkste wensen. De gebruiker moet erop kunnen vertrouwen dat een deelauto beschikbaar is op het moment dat deze echt nodig is. Voor een goede planning is het prettig als men (ruim) van tevoren kan reserveren en weet waar de auto staat.
- Het is voor gebruikers fijn en tijdbesparend om te weten dat er aan het einde van de rit een vaste parkeerplaats is.
- Gebruikers met een beperking, met kinderen (en autostoeltjes) of met veel bagage willen vooraf weten of de autolocatie voor hen te bereiken is.
- Het schept duidelijkheid voor omwonenden en inspraak is mogelijk.
- Nadelen van een vaste plek:
- Er moet ook gehandhaafd worden op foutparkeren. Daarnaast is een vaste plek onderhevig aan wegwerkzaamheden, afsluitingen en evenementen. Hiermee moet rekening gehouden worden bij de inrichting van het beleid.
- Het lijkt zonde van de openbare ruimte: het is immers de bedoeling dat de deelauto veelal onderweg is. Voor de gebruikers is het loslaten van vaste plekken echter nadelig. Dit geldt ook voor het loslaten van aanbieder-specifieke plekken.
Vrije plek (free/zone floating)
- Bij free floating wordt er een vergunning afgegeven waarmee de deelauto’s in de hele stad mogen parkeren (soms zijn bepaalde gebieden uitgesloten). De rit hoeft daarom niet op dezelfde plaats te beginnen en te eindigen. Bij deze vorm van autodelen kijkt de gebruiker in de app waar de dichtstbijzijnde auto is. De gebruiker kan de auto kort (kwartier tot half uur) van tevoren bestellen omdat immers niet bekend is waar de auto’s zich op gegeven tijdstippen in de toekomst zullen bevinden. Deze vorm faciliteert ritten waarbij de gebruiker slechts één rit met de auto maakt en niet retour rijdt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als aanvulling op fiets, OV of taxi. Omdat deze vorm minder betrouwbaar is voor de gebruiker (men weet immers niet van tevoren of men kan beschikken over een deelauto) is deze vorm vooral een goede aanvulling op het mobiliteitssysteem voor gebruikers. De combinatie van free floating en station based autodelen in één app werkt in Duitsland heel goed . In Nederland is free floating op dit moment maar in een beperkt aantal steden beschikbaar (Amsterdam, Rotterdam).
- Zone floating is een vorm van autodelen waarbij de auto vrij geparkeerd mag worden binnen een specifieke zone. De gebruiker kan (ruim) van tevoren boeken en weet dat de auto beschikbaar is en in de zone zal staan, maar nog niet precies waar. Als zones vrij compact zijn, weet de gebruiker ook dat de deelauto binnen redelijke afstand bereikbaar is. De precieze locatie binnen de zone wordt pas kort van tevoren bekend. De deelauto heeft in deze vorm géén vaste standplaats nodig en - indien elektrisch - ook geen vaste laadpaal.